Zwembad - Redder
Veiligheid boven in het zwembad: een interview met redder Frank Verhaeghe
Het stedelijk zwembad van Nieuwpoort krijgt heel veel zwembadbezoekers over de vloer. De aanwezige redders houden een oogje in het zeil. Zo ook Frank Verhaeghe. Al 10 jaar behoort hij tot het zwembadteam. Samen met zijn collega’s staat hij in voor de veiligheid van de zwemmers en zorgt hij voor een vlot zwembadbezoek.
Hoe ben je gestart in het stedelijk zwembad?
Voor ik in het zwembad begon te werken, had ik al een lange militaire carrière achter de rug. Ik begon daar op mijn 17e en ben in het leger actief geweest tot mijn 52e. Daarna ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging en zo kwam ik terecht in het stedelijk zwembad. In 2013 kwam er een plaatsje vrij en sindsdien ben ik nooit meer weggegaan. Elke week ben ik 16 uur aanwezig in het zwembad.
Heeft zwemmen jou altijd al geboeid?
Ik ben altijd een waterrat geweest. Van jongs af aan was ik actief in de Nieuwpoortse zwemclub. Aan het begin van mijn militaire loopbaan heb ik een tijdje niet meer gezwommen. Op mijn 33e begon het opnieuw te kriebelen en startte ik terug met zwemmen. Ik zat in het Nationaal Militair Team en heb met deze ploeg ook deelgenomen aan de militaire zwemkampioenschappen waarbij gezwommen werd tegen andere legerteams. Mijn favoriete zwemslagen zijn altijd vrije slag en schoolslag geweest, met een voorkeur voor deze laatste. Zo ben ik Belgisch kampioen geworden op de 3 km en 5 km schoolslag in open water.
Reddend zwemmen is je ook niet vreemd?
Deze discipline heb ik uitgeoefend bij het Flanders Coast Lifesaving Team in Middelkerke, zowel in het zwembad als in open water. Ik ben twee keer Belgisch kampioen (open water) geweest in mijn leeftijdsklasse.
Sprak het redder zijn jou vroeger ook al aan?
Zeker! In 2000 kreeg ik de kans om mijn reddersbrevet te behalen. Een hele week lang heb ik in Peutie deelgenomen aan diverse proeven. In de ochtend deed ik mee aan zwem- en reddersoefeningen. In de namiddag moesten we schriftelijke proeven afleggen. Het was een uit - daging waar ik intensief mee bezig was.
Waaruit bestaat je takenpakket als redder?
Mijn belangrijkste taak is om de veilig - heid van de zwembadbezoekers in én uit het water te garanderen. Samen met mijn vijf collega’s zorg ik ervoor dat iedereen op een veilige manier kan zwemmen. Wij zijn allen goed op elkaar ingespeeld en handelen waar nodig. Daarnaast zorgen wij voor een nette zwemomgeving. Maar liefst drie keer per dag wordt het water gemeten. Zo controleren we het chloorgehalte, de pH-waarde en de temperatuur van het water.
Welke kwaliteiten moet een redder hebben?
Oplettendheid is heel belangrijk. Ik loop heel veel rond in het zwembad om alles goed te kunnen zien. Bij het moeilijk - heden grijpen wij in. Ook met kinderen zijn wij extra oplettend omdat je nooit weet hoe goed ze kunnen zwemmen. Mijn tip aan ouders is dat ze steeds bij hun kinderen blijven. Een ongeval is immers snel gebeurd. In het zwembad werken wij, als extra steun, ook met een reddingsysteem. Camera’s onder water detecteren hoe lang iemand stil onder water ligt. Als dit gebeurt, krijgen wij een melding. Dit systeem is een meerwaarde om de veiligheid te bevorderen. Daarnaast moet je vriendelijk zijn. Het is belangrijk dat onze zwemmers zich welkom voelen. Wij krijgen heel wat verschillende mensen over de vloer: jong, oud, inwoner, bezoeker etc. Tegen iedereen proberen wij vriendelijk te zijn. Tot slot is motivatie heel belangrijk. Het is een job waarbij je voortdurend moet opletten. Zonder enthousiasme kunnen het soms lange dagen zijn.
Wat vind je leuk aan je job?
Het sociaal contact. Vroeg was ik een stil en timide persoon. In het zwembad ben ik echt beginnen openbloeien. Ik sla geregeld een praatje met mensen die komen zwemmen. Verder geef ik mensen graag tips om hun zwemstijl te verbeteren. Ook jongeren die trainen om redder te worden, geef ik positieve feedback. De meeste mensen appreciëren dit ten volle.
Welk moment in je carrière zul je nooit meer vergeten?
Vijf jaar geleden kreeg iemand een hartstilstand in het zwembad. Wij hadden al zeer snel gezien dat er een probleem was en hebben hem met een defibrillator geholpen. Dat is gelukkig goed afgelopen. Die persoon is ons nog steeds erg dankbaar en dat doet deugd. Het zwembad organiseert ook heel wat activiteiten.
Wat zijn jouw favorieten?
Nu worden veel meer activiteiten ingericht dan vroeger en dat vind ik positief. Persoonlijk vind ik de jaarlijkse Zwemmarathon een aanrader. Iedereen is dan extra competitief en geeft het beste van zichzelf. Zo doen de redders van het zwembad steevast mee. Verder vind ik het tweedaagse zomer - evenement Aqua Niepo een topper. De sfeer is dan fantastisch. Het is ook heel leuk om zoveel kinderen te zien die plezier beleven.
Waarom moeten mensen komen zwemmen?
Het is een gezonde sport, niet belastend voor de spieren en goed voor de rug. Als je blessures hebt, is het zwembad de ideale plaats om te revalideren. Het is ook een goedkope sport: een zwembroek en bril, meer heb je niet nodig. In Nieuwpoort proberen we ook veel baantjes in te leggen. Dit is niet in elk zwembad zo. Als je graag wilt zwemmen, ben je hier aan het goede adres. Na een goede zwembeurt kun je terecht in onze jacuzzi. Ideaal om te ontspannen!
Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Vanaf juni ga ik samen met mijn vrouw genieten van mijn pensioen. Mijn voor nemen is om zelf terug veel te zwemmen. Dat zal toch wel drie of vier keer per week zijn. Zoals je ziet, is mijn passie voor de sport er nog steeds. Verder zullen we geregeld met de caravan naar Limburg gaan om daar volop te genieten. Ook enkele reisjes naar Spanje staan op de agenda.