Volledig vernieuwde Langestraat in Nieuwpoort feestelijk ingehuldigd

Op zaterdag 19 april 2025 werd de heraangelegde Langestraat in Nieuwpoort-Stad officieel ingehuldigd. Daarmee komt een einde aan een intensief vernieuwingsproject dat startte in juni 2021 en midden maart 2025 werd afgerond. De opening van de Langestraat 2.0 werd feestelijk gevierd met een muzikale parade en een gezellig samenzijn met de bewoners en ondernemers.
De feestelijkheden startten met een openingswandeling doorheen de vernieuwde straat. Halverwege, ter hoogte van het Cultuurhuis, werd het lint plechtig doorgeknipt door burgemeester Kris Vandecasteele. Daarmee is de Langestraat officieel terug open voor alle verkeer, en vooral opnieuw klaar om haar rol als belangrijke hoofdas in Nieuwpoort-Stad op een eigentijdse manier op te nemen.
Na het officiële gedeelte werden de bewoners en ondernemers van de straat door Stad Nieuwpoort getrakteerd op een gezellig samenzijn met verse koffiekoeken en chocolade paaseieren. Een symbolisch, maar warm gebaar om hen te bedanken voor hun geduld en begrip tijdens de lange periode van ingrijpende wegeniswerken.
Van afgeleefde doorgangsweg naar moderne belevingsstraat
De Langestraat is al eeuwenlang dé centrale as van Nieuwpoort-Stad. Het 800 meter lange tracé doorkruist het hele centrum, van de Pieter Deswartelaan tot de Parklaan. De Langestraat vormt zo letterlijk de ruggengraat van de historische binnenstad. Maar de straat had de voorbije decennia flink aan glans ingeboet. Er was nood aan een grondige heraanleg, met aandacht voor veiligheid, esthetiek, duurzaamheid en comfort voor álle weggebruikers.
De vernieuwing van de Langestraat ging van start in juni 2021 met de eerste fase van het project: het stuk van de Pieter Deswartelaan tot en met de kruising met de Koningin Elisabethlaan en Willem De Roolaan. Nadien werd de werf stelselmatig verder opgeschoven richting het Astridpark. Door de lengte en het belang van deze hoofdweg werd bewust gekozen voor een gefaseerde aanpak, om de hinder voor bewoners, ondernemers en verkeer zoveel mogelijk te beperken.
Schepen van Openbare Werken Wim Demeester is opgetogen over het eindresultaat:
“Voor Stad Nieuwpoort is het bouwen aan een aangename leefomgeving cruciaal. We willen dat onze inwoners zich goed voelen in hun straat. Investeren in kwalitatieve straten en openbare ruimte is daarbij essentieel. De Langestraat 2.0 is daar een mooi voorbeeld van. We hebben deze as omgevormd tot een prachtige boulevard, die opnieuw een uithangbord van onze Stad mag genoemd worden.”
Wat veranderde er?
De volledige straat werd opengebroken en heringericht, zowel boven als onder de grond. Onder het wegdek werd een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en werden alle nutsleidingen vernieuwd. Boven de grond onderging de straat een volledige metamorfose tot moderne belevingsplek.
De voetpaden zijn breed en drempelloos aangelegd in grijs graniet. Dit zorgt voor een verhoogde toegankelijkheid, ook voor wie minder mobiel is. Wandelaars kregen extra ruimte om er te flaneren.
De rijweg werd bewust versmald om de snelheid van het verkeer automatisch te beperken. Parkeerplaatsen werden op een doordachte manier geïntegreerd in de voetpaden. Omdat de Langestraat deel uitmaakt van de zone 30, draagt deze inrichting sterk bij aan de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. Op het kruispunt met de Willem De Roolaan en Koningin Elisabethlaan werd gekozen voor rood asfalt en aangepaste verlichting om extra zichtbaarheid en veiligheid in een schoolomgeving te garanderen.
In de rest van de straat maakten klassieke lantaarnpalen plaats voor gevellampen. Het zorgt voor een sfeervolle en energiezuinige verlichting. Deze ingreep laat tegelijk ook de erfgoedarchitectuur van de straat opnieuw spreken. De groene invulling maakt het plaatje compleet: regelmatig geplaatste bomen en plantvakken met hagen vormen een groene corridor die niet alleen verkoeling brengt tijdens warme dagen, maar ook bijdraagt aan een betere waterinfiltratie bij regen.
Een boost voor handelaars en bewoners
De Langestraat is niet alleen een belangrijke verkeersas, maar ook een vitale commerciële en sociale slagader. De heraanleg heeft dat karakter alleen maar versterkt, verklaart burgemeester Kris Vandecasteele:
“Met deze make-over keren we terug naar de ziel van de Langestraat als levendige belevingsplek. Het is een aantrekkelijke ruimte geworden waar het aangenaam wonen is én waar handel en horeca ten volle kunnen floreren. Mensen zullen hier graag vertoeven én passeren.”