Duvetorre
Locatie: Willem De Roolaan
De Sint-Laurentiustoren geldt als één van de oudste bouwwerken in Nieuwpoort. De torenruïne is een overblijfsel van de middeleeuwse Sint-Laurentiuskerk.
De Sint-Laurentiuskerk werd vermoedelijk in 1281 gebouwd. Nauwelijks een eeuw later, in het jaar 1383, belegerden Engelse troepen Nieuwpoort. De kerk werd daarbij verwoest. Wat overeind bleef, bouwde men in 1384 om tot een versterkte waterburcht. Filips de Stoute maakte er vanaf 1400 een kasteel van. In de 16e eeuw werd het een militair kwartier van de Spanjaarden.
Tijdens de Hollandse periode (1816-1822) werden de oude kerkmuren gesloopt, de toren werd met een derde verlaagd en het metselwerk werd een stevige kruittoren van vijf verdiepingen.
In de Eerste Wereldoorlog gebruikten de geallieerden de eeuwenoude toren als uitkijkpost. Vijandelijke beschietingen zorgden voor de grootschalige verwoesting en gaven de ruïne zijn huidige vorm.
In de volksmond wordt de toren ‘Duvetorre’ genoemd. Dit verwijst naar Jeanne Panne, de heks van Nieuwpoort, die er afspraakjes met de duivel zou gehad hebben. Aan de overzijde van de Duvetorre-site herinnert het kunstwerk Jeanne Panne aan dit verhaal.
Compagnie Sapeurs-Pontonniers
In de buurt van de Veurnevaart kunt u aan verschillende gevels bronzen gedenkplaten opmerken. Ze tonen de locaties waar soldaten van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers zich schuilhielden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze militaire eenheid zorgde voor het onderhoud en de bediening van het sluizencomplex De Ganzepoot. Zeer belangrijk in het licht van de onderwaterzetting.
De namen van alle gesneuvelde en gekwetste sapeurs-pontonniers zijn terug te vinden op het grote plakkaat aan de Duvetorre. Deze gedenkplaat werd ingehuldigd op 1 september 1957.