Restauratie Bommevrij

In het hart van Nieuwpoort ondergaat het Bommevrij, één van belangrijkste erfgoedparels in de historische binnenstad, een ingrijpende restauratie. Dit unieke gebouw, dat als één van de weinige structuren de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog doorstond, wordt klaargemaakt voor een nieuwe toekomst als cultuurhuis en tekenacademie. De restauratie ging eind januari 2025 van start en moet ervoor zorgen dat het gebouw tegen september 2026 weer volledig in gebruik is.

In de rechtervleugel komen vier volwaardige ateliers waar de Westhoekacademie er haar tekenschool en beeldhouwersklas zal onderbrengen. Er is ook ruimte voor digitale beeldvorming en grafiek. Het linkergedeelte van Bommevrij wordt ingericht als polyvalente tentoonstellingsruimte.

Geplande werken

Het grootste deel van de werken omvat de vakkundige restauratie en herstelling van het metselwerk. Daarbij worden in een eerste fase de gewelven en muren aan de binnenkant van het gebouw door middel van micronevelstraten gereinigd. De authentieke gele moefen zullen in de toekomst zichtbaar blijven, waardoor het authentieke uitzicht van het interieur behouden blijft. 

Nadien worden de buitengevels aangepakt. Daarbij wordt de verminkte westgevel aan de kant van de Schoolstraat in ere hersteld. De oorspronkelijke rondboogvormige raam- en deuropeningen worden gereconstrueerd. In de beide langwerpige zijgevels van het Bommevrij worden de 26 dichtgemetselde raamopeningen terug opengemaakt, wat voor meer natuurlijk licht in het gebouw moet zorgen. Het dak krijgt niet zijn oorspronkelijke gras- en aardebedekking terug maar wordt uitgevoerd in zwarte leien.

Buiten wordt de riolering aangelegd en komt er een regenwaterput en een infiltratiebekken. De verdere vernieuwing van de buitenomgeving, die de tuin van het Bommevrij en de doorsteek naar de Duvetorre-site omvat, is niet voorzien in dit restauratieproject.

Binnen in het gebouw staat de vernieuwing van het sanitair op het programma, net als de installatie van vloerverwarming en een modernisering van de elektrische infrastructuur. Er komt ook een lift om het gebouw maximaal toegankelijk te maken. 

Bij de restauratie wordt rekening gehouden met de uitzonderlijke erfgoedwaarde van Bommevrij. Verschillende historische interieurelementen worden daarbij hersteld en behouden: kraagstenen van de verdwenen verdiepingsvloer in de toekomstige expohal, arduinstenen paardenvoerderbakken, een decauvillespoor in de bakstenen vloer en een grote citerne.

Meer weten over de geschiedenis van Bommevrij? Lees het hier