Nieuwpoorts Astridpark straalt als groene blikvanger na make-over

Het Astridpark in Nieuwpoort heeft grotendeels een herwaardering ondergaan. Met vernieuwde wandelpaden en kwalitatieve beplanting werd het park omgevormd tot een aantrekkelijke groene oase aan de rand van de historische binnenstad. Aan de Oude Veurnevaart werd ook een gloednieuwe verbinding tussen de Stationslaan en de Albert I laan gerealiseerd. Voor de werken trok Stad Nieuwpoort bijna 485.000 euro uit.
Het Astridpark in Nieuwpoort-Stad vormt samen met het naburige Leopold II park één van de belangrijkste groenzones in de binnenstad. Het park, genoemd naar de vierde Koningin der Belgen, werd aangelegd in de jaren 50 en huisvest de Koninklijke Tennisclub Issera.
De laatste jaren lag het park er onverzorgd bij, een herwaardering drong zich op. De vernieuwingswerken gingen van start in het najaar van 2024 en werden midden maart 2025 afgerond. Voor burgemeester Kris Vandecasteele biedt het verfraaide Astridpark een meerwaarde voor Nieuwpoort en zijn inwoners:
"Het Astridpark is opnieuw een waardevolle ontspannings- en recreatieplek in onze binnenstad waar mensen graag komen verpozen. Een groene omgeving draagt ook bij aan het welzijn van onze inwoners en bezoekers. Het nieuwe wandelpad langs de Oude Veurnevaart is een echte blikvanger zorgt voor een sterkere connectie tussen het park en deze waterloop.”
Voor de heraanleg van het Astridpark telde Stad Nieuwpoort een bedrag van 484.205,37 euro (incl. btw) neer.
Nieuwe paden en fris groen
De aftandse wandelpaden in het park werden volledig vernieuwd. Daarbij maakte de asfaltverharding plaats voor zandgele klinkers, dezelfde afwerking als in het Leopold II park. Deze uniforme uitstraling zorgt voor een visuele connectie tussen de twee parken.
Aan de kant van de Oude Veurnevaart werd een nieuw pad gerealiseerd, wat zorgt voor een prachtige verbinding langs het water tussen de Stationslaan en de Albert I laan. Bij de bouw van de aanpalende tennishal en een afwateringsinstallatie moest eerder al een deel van de bomenrij langs de Oude Veurnevaart verwijderd worden. De oever is nu voorzien van nieuwe inheemse elzen.
Verder zijn in het Astridpark zelf ook nieuwe bomen voorzien. Soorten als wilde appel, eik en berk moeten de natuurlijke uitstraling van het park versterken. In totaal is het groenareaal in en rond het Astridpark aangevuld met een zestigtal bomen, meestal ter vervanging van exemplaren die moesten gerooid worden.
Ook de verwilderde bosplantsoenen werden aangepakt. Na de nodige opkuis- en snoeiwerken zijn deze heraangelegd met soorten als kornoelje, hazelaar, hulst, haagbeuk en wilg. Het geheel werd gecombineerd met een kruidlaag van honingklaver.
Aantrekkelijke parktoegangen
Aan de kant van de Albert I laan is de wat onbeduidende en weinig aantrekkelijke parktoegang volledig hertekend. Door het wegnemen van woekerende en weinig waardevolle struiken werd deze duistere corridor luchtiger en lichter gemaakt. Er kwam ook nieuwe beplanting met bomen en struiken, wat het geheel tot een aangename en uitnodigende ontvangstruimte maakt.
Aanpalend werd rond de padelvelden groenblijvend schermgroen voorzien. Dit moet de kooiconstructie rond de speelvelden minder in het oog doen springen. Dezelfde strategie is toegepast rond de tennishal aan de kant van de Stationslaan. De sportinfrastructuur wordt nu omgord door groenblijvende eiken die op termijn het gebouw beter zullen laten opgaan in de parkomgeving.
Schepen van Openbare Werken Wim Demeester blikt tevreden terug op het vernieuwingsproces voor het Astridpark, waarbij kwaliteit voorop en belevingswaarde vooropstonden, en het neergezette eindresultaat:
"Waar het Leopold II park in 2010 al vernieuwd werd, was het nu eindelijk de beurt aan het Astridpark. We kozen bewust voor een herwaardering die de status van het Astridpark als cruciale schakel in de Groene Gordel rond Nieuwpoort benadrukt. Zo kwamen er kwalitatieve wandelpaden die de toegankelijkheid verbeteren. De beplanting bestaat uit lokale soorten die het hele jaar door een visuele meerwaarde bieden door hun groenblijvend karakter én bijdragen tot de biodiversiteit. Als schepen van Sport ben ik verder ook tevreden dat de tennisvelden en tennishal nu in een opgefrist decor liggen. Ook het stuk van het MTB-parcours dat langs het Astridpark loopt, kreeg door de omgevingswerken een upgrade."