Nieuwpoort zoekt geëngageerde inwoners voor adviesraden en dorps- en wijkraden

Stad Nieuwpoort zet in op burgerparticipatie en nodigt zijn inwoners uit om zich kandidaat te stellen voor de stedelijke adviesraden, evenals de dorps- en wijkraden. Via deze verschillende adviesorganen kunnen burgers aanbevelingen doen aan het stadsbestuur. Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich aanmelden vóór vrijdag 25 april 2025.
Stad Nieuwpoort beschikt over tien adviesraden en zeven dorps- en wijkraden. Deze instellingen vergaderen verschillende keren per jaar over een specifiek beleidsdomein en formuleren hierover adviezen aan het stadsbestuur.
Met de herziening van het algemeen reglement op de adviesraden werden alle bestaande raden van rechtswege ontbonden en zijn de leden automatisch ontslagnemend. Het stadsbestuur doet nu een oproep naar nieuwe vertegenwoordigers. De zoektocht naar nieuwe leden was sowieso aan de orde aangezien de bezetting van een aantal raden aan het slinken was.
Zoektocht naar nieuwe leden
Nieuwpoortenaren die graag hun stem laten horen en actief willen bijdragen aan het beleid van de stad, worden aangemoedigd om zich kandidaat te stellen. Voor deelname aan een adviesraad gelden enkele voorwaarden: je bent minstens 18 jaar oud en je bent gedomicilieerd in Nieuwpoort. Verder ben je lid van een erkende Nieuwpoortse vereniging of je bent als gewone burger belanghebbende in het thema van de adviesraad. Wie niet in Nieuwpoort woont, maar lid is van een Nieuwpoortse vereniging of organisatie, kan ook zetelen. In de jeugdraad telt de leeftijdsgrens van 18 jaar niet. Voor de dorps- en wijkraden geldt bijkomend de regel dat je in het werkingsgebied van de desbetreffende raad woont.
Geïnteresseerden kunnen hun naam en contactgegevens bezorgen via e-mail naar secretariaat@nieuwpoort.be. Dit dient te gebeuren vóór vrijdag 25 april 2025. Een overzicht van de raden waarvoor je je kandidaat kunt stellen, vind je op www.nieuwpoort.be/kandidatuur-adviesraden.
Burgemeester Kris Vandecasteele hoopt alvast dat veel mensen zich geroepen voelen om een mandaat in de verschillende raden op te nemen. Hij benadrukt hierbij het belang van burgerparticipatie:
"Het betrekken van onze inwoners bij het beleid is voor ons een prioriteit. De adviesraden en dorps- en wijkraden bieden een waardevol platform waarop de stem van de Nieuwpoortenaar gehoord wordt. Zo zullen zij feedback kunnen geven op het aankomende meerjarenplan, voor dit aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Deze input is voor het stadsbestuur belangrijk om de besluitvorming over allerhande thema’s en beleidsdomeinen te finetunen. Met medewerking van de verschillende adviesraden, dorpsraden en wijkraden bouwt de Stad verder aan een Nieuwpoort waar iedereen zich thuis voelt.”
Specifieke oproep voor Gecoro
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) is de adviesraad voor ruimtelijke ordening op gemeentelijk niveau en komt jaarlijks een drietal avonden samen. Voor deze commissie gelden specifieke wettelijke vereisten. Zo moet de Gecoro bestaan uit deskundigen en vertegenwoordigers van verschillende sectoren zoals jeugd-, senioren-, milieu- en landbouwverenigingen. De samenstelling wordt genderevenwichtig verdeeld, waarbij twee derde van de leden van hetzelfde geslacht mag zijn. Van elke vertegenwoordiger en deskundige wordt zowel een effectief lid als een plaatsvervanger aangesteld.
Geïnteresseerden stellen zich kandidaat als deskundige door hun motivatiebrief en cv te bezorgen aan het college van burgemeester en schepenen, Marktplein 7 of per e-mail naar omgeving@nieuwpoort.be. Voor vertegenwoordigers geldt dat hun vereniging hen dient voor te dragen. Uiterste deadline hiervoor is vrijdag 23 mei 2025.
Hervorming en vernieuwing
Voorafgaand aan de oproep voor nieuwe leden heeft het stadsbestuur de werking van de adviesraden en dorps- en wijkraden grondig geëvalueerd. Na een zorgvuldige afweging werd beslist welke raden actief blijven en waar aanpassingen nodig waren.
Zo houdt de bibliotheekraad op te bestaan als onafhankelijke entiteit, maar wordt als werkgroep ondergebracht bij de cultuurraad. De gezinsraad, de adviesraad Lokale Opvoedingsondersteuning en het Lokaal Overleg Kinderopvang fuseren tot de adviesraad Huis van het Kind.
Een opvallende wijziging is de samenvoeging van de wijkraden Middenstad-Sluizen en Monobloc Coupe Gorge tot de nieuwe wijkraad Nieuwpoort-Stad. Daarnaast wordt de nieuwe wijkraad Rechteroever opgericht, die zich focust op de straten ter hoogte van het militair kamp op de rechteroever van de IJzer.
De bestaande wijkraden Nieuwpoort-Bad en Simli blijven behouden, evenals de dorpsraden van Ramskapelle en Sint-Joris. De wijkraad Jachthavenwijk, die de zone tussen Nieuwpoort-Stad en de Victorlaan omvat, bestond al in de vorige legislatuur maar had onvoldoende leden waardoor deze nooit is samengekomen. Deze wijkraad wordt nu gereactiveerd.