Nieuwpoort haalt subsidies binnen voor Westfront en Villa Hurlebise
Stad Nieuwpoort mag voor twee toeristisch-recreatieve projecten rekenen op subsidies van de Provincie West-Vlaanderen. Het gaat om de gedeeltelijke heroriëntering van bezoekerscentrum Westfront en de ombouw van Villa Hurlebise tot toeristisch onthaal. Nieuwpoort krijgt in totaal 178.650 euro aan financiële steun.
De Provincie West-Vlaanderen reikt aan 52 toeristische spelers subsidies uit voor de versterking van de beleving in musea en attracties, de optimalisatie van het onthaal van toeristen en de ontwikkeling van recreatieve hotspots. In totaal gaat het om een bedrag van 2,5 miljoen euro.
Een deel van dat budget gaat naar twee Nieuwpoortse projecten. Tot grote vreugde van burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V):
“Wij hebben grootse toekomstplannen met Westfront. Om de positie van het bezoekerscentrum als een aantrekkelijke en relevante aantrekkingspool te bevestigen, is een koerswijziging en grondige vernieuwing nodig. Op de badplaats maken we werk van een uitnodigend toeristisch onthaal in Villa Hurlebise. Als Stad zijn wij bijzonder dankbaar om voor deze uitdagende projecten te mogen rekenen op steun van de Provincie West-Vlaanderen en begeleiding door Westtoer.”
Grootschalige heroriëntering voor Westfront
Bij een grondige evaluatie van bezoekerscentrum Westfront bleek dat de huidige bezoekerscijfers relatief laag liggen. Een signaal om werk te maken van een vernieuwende en missieverruimende visie voor Westfront, verklaart bevoegd schepen Ann Gheeraert (CD&V):
“Sinds de opening in oktober 2014 staat Westfront er als gerenommeerde toeristische trekpleister. Samen met het Koning Albert I monument vormt het dé uitvalsbasis voor het ontdekken van het oorlogsverleden van Nieuwpoort en de regio. De thematiek van 1914-1918 en het verhaal van de onderwaterzetting zal hier dan ook altijd een plaats hebben. Tegelijk willen we naar de toekomst kijken. We verleggen deels de focus, trekken het narratief open en maken van Westfront een polyvalente en lucratieve attractie.”
Het Nederlandse consultancybureau Studio XD ontwikkelde met een 12-tal belevingsexperten een nieuw concept voor het huidige, eenzijdige bezoekerscentrum. Een concept dat Westfront klaarmaakt voor de toekomst en nieuwe doelpublieken kan aantrekken.
Het concept omvat een creatieve installatie met hoge belevingswaarde en een update van de bestaande tentoonstellingsruimtes. Een uitgekiend scenario leidt bezoekers langs het indrukwekkende parcours van Nieuwpoort doorheen tijd en ruimte. Daarvoor wordt het scherm in de centrale rotonde uitgebreid tot een 360°-exemplaar, een all-in beleving.
De link tussen deze digitale rotonde en het panorama op het Koning Albert I monument wordt inhoudelijk versterkt. Het verhaal dat in het bezoekerscentrum begint, gaat verder op de rondgang buiten. Met ook daar gebruik van aangepaste technieken zoals verrekijkers met overlay en Augmented Reality (AR).
Het Westfront moet ook een canvas zijn voor het brede spectrum van kunst en cultuur. Daarnaast krijgt de permanente expo over de Groote Oorlog en de onderwaterzetting een update want deze belangrijke historische passage moet blijvend gedeeld worden.
De delen rond de centrale rotonde – waar nu de tijdelijke exposities doorgaan – worden maximaal aangewend als tentoonstellingsruimte, legt schepen van Cultuur en Westfront Ann Gheeraert uit:
“Nieuwpoort wordt dé referentie voor innovatieve en originele exposities. Bestaande reizende expo’s rond één bepaald thema of een specifieke kunstenaar vinden hier een plek. Daarnaast kunnen Belgische en internationale kunstenaars en makers in Westfront nieuw werk creëren. De ervaring in de rotonde kan ook deel uitmaken van de wisselende expo's. Zo kunnen grote internationale publiekstrekkers van bestaande immersieve verhalen naar Nieuwpoort gehaald worden.”
Binnen de subsidie-oproep van de Provincie West-Vlaanderen werd ingezet op de eerste pijler van het Westfront-plan: de nieuwe, centrale totaalbeleving. Stad Nieuwpoort ontvangt hiervoor een subsidie van 78.650 euro.
Iconische kustvilla wordt Huis voor Toerisme
In Nieuwpoort-Bad is de restauratie van Villa Hurlebise, een beschermde kustwoning uit het interbellum, volop bezig. Op termijn verhuist het toeristisch infokantoor van het Hendrikaplein naar deze waardevolle erfgoedparel.
Dit onthaalcentrum in Villa Hurlebise wordt een open Huis voor Toerisme dat niet alleen zal informeren maar ook zal inspireren over een bezoek aan Nieuwpoort en de regio.
De oude garage van de Villa in de Albert I laan wordt de nieuwe toegang tot het Huis voor Toerisme. Deze doorgang zal beschikken over een wand met digitale dragers die seizoenseigen, weersafhankelijke en up-to-date kalendertips meegeven. Hier komt ook een grote kaart van Nieuwpoort.
Het gelijkvloers van het historisch pand krijgt een openbaar karakter. Bezoekers vinden er een onthaal met flexibele infobalie en shop voor toeristische producten. Blikvanger op het gelijkvloers is de inspiratieruimte. Je krijgt hier met audiovisuele technieken en interactieve modules tips voor een veelzijdig bezoek op maat.
Op de eerste verdieping wordt het authentieke salon ingericht als polyvalente ruimte. Dit kan de startplaats zijn voor gidsbeurten, een kamer voor mini-tentoonstellingen of een conferentiezaal. Verder op dit eerste én het tweede verdiep komen kantoren voor de stadsdiensten.
Met de herinrichting van Villa Hurlebise tot toeristisch onthaalcentrum wil Stad Nieuwpoort een voortrekkersrol opnemen, duidt burgemeester Geert Vanden Broucke:
“Met het in ere herstellen van Villa Hurlebise uiten wij ons als voortrekker inzake erfgoedbewaring én herbestemming van zeldzaam kustpatrimonium. Bij de nieuwe bestemming van het historisch pand kiezen we dan ook bewust voor een symbiose tussen oud en nieuw. De moderne toeristische informatiedragers, onthaalmeubels en digitale componenten worden afgestemd op het beschermde interieur. Meer nog, het moderne plaatst het authentieke op een voetstuk.”
Het geschiedkundige aspect van Villa Hurlebise zal ook duidelijk aan bod komen, besluit schepen van Toerisme Ann Gheeraert:
“Via storytelling keren bezoekers aan Villa Hurlebise terug naar de periode van de familie Claessens, de oorspronkelijke aristocratische bewoners. Een geanimeerde podcast toont je een dag uit het leven van de vroegere dienstmeid. Zij vertelt over de functie die elke ruimte destijds had en trakteert je op leuke en typerende anekdotes. We slaan zo een brug tussen het roemrijke verleden en de veelbelovende toekomst van Villa Hurlebise.”
Stad Nieuwpoort krijgt voor de omvorming van Villa Hurlebise tot een modern en multifunctioneel Huis voor Toerisme de maximale subsidie van 100.000 euro uit handen van de Provincie West-Vlaanderen.