Miguel Aerbeydt – hoofdredder stedelijk zwembad

Maak kennis met Miguel Aerbeydt (48) die als hoofdredder sinds begin dit jaar zijn stempel drukt op het stedelijk zwembad. De sportieve dynamo uit Ramskapelle is een gepassioneerde professional en trotse echtgenoot van Nikky. In zijn vrije tijd is Miguel een ware levensgenieter: hij verkent de natuur met zijn twee honden, Odiel en Kamiel, en is regelmatig te vinden in de fitness. Jaarlijks streeft hij naar het voltooien van niet één maar wel ánderhalve marathon. We nemen je mee in het inspirerende verhaal van Miguel, die zijn hart voor de Stad en sport moeiteloos combineert.

Wat houdt je job als hoofdredder precies in?

 Als hoofdredder ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid van onze bezoekers en het welzijn van mijn team. Mijn rol is enorm gevarieerd, maar draait altijd om één ding: zorgen voor een veilige en plezierige ervaring voor iedereen in het zwembad. Ik geef leiding aan de reddingsdienst, zorg voor een sterk teamgevoel en hou de communicatie met het management vlot en efficiënt. Daarnaast zorg ik ervoor dat mijn medewerkers altijd goed voorbereid zijn door regelmatig te trainen op reanimatie met het AED-toestel en evacuatie-oefeningen. Verder houd ik ook toezicht op de reddingsuitrusting en het onderhoud van het zwembad. Ik waak erover dat alles netjes en in topconditie blijft.

 Wat trok je aan in deze functie? Heb je altijd al in de zwembadindustrie gewerkt?

 Na mijn studie Lichamelijke Opvoeding en Sport was ik jarenlang verantwoordelijke Operations in Plopsaland De Panne, waar ik betrokken was bij de opstart van het waterpark. Dat avontuur sprak me enorm aan en ik besloot me verder te verdiepen in de wereld van waterparken en zwembaden. Na een tussenstop als sportcoördinator in Surfclub Westende, kreeg ik de kans om hoofdredder te worden in Koksijde. Vervolgens kwam de functie van hoofdredder in het zwembad van Nieuwpoort vrij en ik heb geen moment getwijfeld.

 Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen waarover een hoofdredder moet beschikken?

 Als hoofdredder moet je duidelijk kunnen communiceren, zowel met je team als met de zwemmers. Je moet ook in staat zijn om beslissingen te nemen, zeker onder druk. Verder is het belangrijk om flexibel te zijn en open te staan voor nieuwe ideeën en benaderingen. Tot slot speelt empathie ook een grote rol: het is belangrijk dat je je medewerkers goed ondersteunt en hen gemotiveerd houdt, vooral tijdens rustige dagen wanneer de alertheid misschien wat afneemt.

 Hoe zorg je ervoor dat het zwembad zowel voor bezoekers als voor het personeel een veilige en aangename plek blijft?

 Veiligheid is altijd onze prioriteit. Daarom is het noodzakelijk dat onze redders goed opgeleid en gediplomeerd zijn. Trainingen voor ons personeel in reanimatie en eerste hulp zijn essentieel. Door dit alles kunnen we snel reageren mocht er zich een noodsituatie voordoen. Hiervoor beschikken we ook over heel wat hulpmateriaal, zoals drijfmiddelen en een antiverdrinkingssysteem. Daarnaast testen we dagelijks de waterkwaliteit en voeren we meerdere keren per dag watertests uit.

 Kun je ons meenemen in een typische werkdag voor jou?

 Elke dag is echt anders. Soms ben ik bezig met administratie, maar vaak ben ik ook zelf in het bad te vinden, vooral tijdens de zwemlessen die we aanbieden. Ik begin meestal vroeg, rond 7.15 u., om de watermetingen op te volgen. Wanneer de waterkwaliteit niet in orde is, kan ik snel ingrijpen. Maandagmiddag staat altijd de reanimatietraining op de planning en twee keer per maand oefen ik met het team op reddingsacties in het water.

 Wat is het leukste aspect van je job?

 Het mooiste aan mijn job is het directe contact met mensen. Het is ontzettend leuk om te zien hoe bezoekers genieten van hun tijd in het water. Daarnaast is het geweldig om bij te dragen aan hun veiligheid en een positieve sfeer te creëren. En ja, het werken in een zwembad is sowieso een fijne ervaring voor iemand die van water houdt!

 Heb je grappige anekdotes van op de werkvloer?

 Er zijn altijd wel grappige momenten! Wat ik vaak zie, zijn volwassenen die proberen de kinderen voor te doen hoe ze over de hindernisbaan moeten lopen. Vaak gaat dat, eh, niet helemaal zoals gepland ... Soms vallen ze spectaculair in het water, wat altijd voor de nodige hilariteit zorgt (lacht).

 Wat wil je bereikt hebben aan het einde van je eerste jaar als hoofdredder?

 Ik wil ervoor zorgen dat onze bezoekers een geweldige ervaring hebben en dat ze tevreden zijn over de netheid, service en veiligheid van het zwembad. Daarnaast is het mijn doel om een sterk, goed opgeleid en gemotiveerd team op te bouwen dat klaarstaat in elke situatie.

 Wat mogen we in de nabije toekomst verwachten voor het zwembad?

 Het stedelijk zwembad is inmiddels bijna 20 jaar oud, een aantal vernieuwingen dringen zich op. Zo worden de verouderde startblokken en zwemlijnen vervangen. Door de effecten van chloor, temperatuur en luchtvochtigheid zijn er hier en daar ook wat technische aanpassingen nodig. Ik droom ook graag van een uitbreiding met een wellnessgedeelte voor volwassenen en een spraypark voor de kleintjes. Dat zou de beleving voor iedereen nóg beter maken.

 Als je niet in deze functie zat, wat zou je dan willen doen?

 Als ik niet als hoofdredder zou werken, zou ik graag een luxueus honden- en kattenpension runnen. Ik ben dol op dieren en zou het geweldig vinden om hen in een luxeomgeving te verzorgen.

 Is er iets wat mensen vaak niet over jou weten, maar dat je graag wilt delen?

 Wat veel mensen niet weten, is dat ik een enorme fan ben van fictieschrijver Stephen King. Ik heb bijna zestig van zijn boeken in mijn kast staan, inclusief speciale edities en eerste drukken. Het is een passie die ik al jaren koester, en ja, mijn partner Nikky heeft inmiddels een ban ingesteld op de aankoop van nieuwe boekenkasten (lacht).