Marc Coopman draagt traditie hoog in het vaandel
Marc Coopman (60) Dienst Netheid en vaste vaandeldrager voor onze Stad
Elke editie van NUS laten we ons licht schijnen op een medewerker van de Stad. Deze keer is het aan Marc Coopman.
Marc (60) werkt sinds 1984 bij de Dienst Netheid en is ook vaste vaandeldrager voor onze Stad. Samen met zijn vriendin Arianne Verburgh ontfermt hij zich over pleegzoon Danny Broucke (18) en spendeert hij tijd met zijn 4 kinderen en (bijna) 11 kleinkinderen.
In zijn vrije tijd vind je Marc terug in het voetbal, waar hij sedert 23 jaar scheidsrechter is. Zijn pensioen van volgend jaar loert alvast om de hoek.
U werkt als vaandeldrager voor onze Stad. Wat houdt die taak juist in?
Het is een eenvoudige maar belangrijke taak. Tijdens plechtigheden treed op als frontman en is het mijn taak om met de Nieuwpoortse Stadsvlag aan het begin van de parade te lopen.
Waarom koos u voor deze functie?
Ik weet nog goed dat er het in jaar ‘95 een klein zoekertje uithing met de vraag wie er vaandeldrager wilde worden. Ik had wel interesse maar uiteindelijk werd iemand van de brandweer aanvaard. Toen de belangrijkste plechtigheid aan het Koning Albert I monument stond te
gebeuren, kon die persoon echter niet. De toenmalige burgemeester Crabbe heeft me persoonlijk gevraagd of ik voor één keer de vlag wilde dragen. Ik heb toen niet lang getwijfeld. Na afloop van de plechtigheid kreeg ik officieel de vraag of ik vaandeldrager wilde blijven. Daar heb ik meteen volmondig ‘ja’ op geantwoord.
Waarom is een vaandeldrager zo belangrijk?
Het is belangrijk om historische gebeurtenissen te blijven herdenken. Zo was ik er 20 jaar geleden ook bij toen het herdenkingsmoment van de Halifaxcrash tot stand kwam in Ramskapelle. Het is fijn om deel te mogen uitmaken van dergelijke, significante momenten.
Hoe ziet een plechtigheid er voor u uit als vaandeldrager?
Het is allereerst heel belangrijk dat je toonbaar voor de dag komt. Ik draag steeds mijn kostuum en zorg dat mijn haren in de plooi liggen. Als vaandeldrager weet je goed wat er van je verwacht wordt, voor mij betekent dat op, kop van de parade lopen. Tijdens plechtigheden let ik goed op dat de Stadsvlag goed recht staat. Er volgt achteraf meestal ook een receptie waar we het glas kunnen heffen.
Welk moment in je carrière zult u nooit meer vergeten?
Ik weet nog goed toen burgemeester Crabbe kwam te sterven. Dat heeft een grote indruk op me nagelaten. Op zijn begrafenis stond ik vooraan met de Nieuwpoortse Stadsvlag in mijn handen. Dat moment had toch wel een dubbele betekenis. Enerzijds was ik fier dat ik er kon staan tijdens een laatste groet, anderzijds neem je ook afscheid. Het was ten slotte een persoon die ik heel goed gekend heb. Verder was mijn eerste Nationale Hulde op 21 juli 1995 als vaandeldrager er ook eentje om niet snel te vergeten. Je moet weten dat ik naast vaandeldrager ook voor de Dienst Netheid werkte. Op de ochtend van de Hulde had er net een zware storm gewoed. Ik kreeg een oproep van mijn chef dat de bliksem inslagen was op een boom en die dreigde op een huis neer te vallen. We moesten er in allerijl naartoe.
Die opdracht duurde helaas iets langer dan ik had gehoopt. Ik moest mij zo ernaar haasten en had zelfs mijn tenue nog niet volledig aan.
Toen ik aankwam, is het team van het Rode Kruis me meteen te hulp geschoten. Ze hielpen me snel mijn kostuum op orde te krijgen. De dame die mijn das heeft gestrikt, kan het tot op vandaag nog altijd niet laten om te zeggen: “Marc, moeten wieder je nog helpen aankleden?”. Een moment dat ik niet snel zal vergeten (lacht). Gelukkig is het bij die ene keer gebleven, te laat kwam ik nooit meer!
Wat is de mooiste of meest indrukwekkende plechtigheid waar u aan mocht deelnemen?
De Nationale Hulde aan het Koning Albert I monument is de meest impressionante gebeurtenis, zonder twijfel. Al was de eerste keer dat we de herdenking van de Halifaxcrash bijwoonden ook zeer indrukwekkend. Het was zeer hard, aangrijpend en erg mooi gebracht. Dat herinner ik me nog goed. Iedereen was enorm aangedaan van die gebeurtenis.
U gaat binnenkort op pensioen en dus moet de Stad op zoek naar een waardige opvolger.
Waarom zou iemand voor de functie van Stadsvaandeldrager moeten kiezen?
Je neemt een erg belangrijke rol in tijdens plechtigheden. Ben je nog op zoek naar een unieke functie en heb je interesse in de geschiedenis
van Nieuwpoort? Dan is dit zeker iets waar jij geschikt voor bent. De Stadsvaandeldrager is eigenlijk de belangrijkste schakel als je de vlag van Nieuwpoort draagt. Wie kan daar neen op zeggen?
Waarom is het belangrijk om te blijven herdenken en herinneren?
Het is belangrijk om onze geschiedenis levendig te houden en die ook door tegeven aan de kinderen van onze kinderen. De wereld van toen, tijdens en na de oorlog, mag nooit vergeten worden. Het is dankzij herdenkingsplechtigheden dat we onze geschiedenis in ere blijven houden.
Tot slot werkt u ook voor de Dienst Netheid. Hoe ziet u takenpakket er voor deze functie uit?
Ik ben aan de slag als borstelveger. We starten om 6 u. ’s ochtends en zorgen ervoor dat de Nieuwpoortse straten steeds spik en span zijn. De wintermaanden zijn de pittigste: de bladeren vallen van de bomen en dat zorgt voor veel vuiligheid in de straten. Je krijgt wel veel voldoening doordat je telkens snel resultaat van je werk ziet.