Kmo-groeisubsidie: steun voor groeitrajecten bij kmo's

Kmo’s die een groeitraject willen realiseren, kunnen via de kmo-groeisubsidie steun krijgen voor het verwerven van de externe kennis die nodig is om te groeien.

De kmo-groeisubsidie is een subsidie-instrument waarmee de Vlaamse overheid kmo’s in Vlaanderen ondersteunt bij hun eigen groeitraject. Dat groeitraject moet aansluiten bij één van de onderstaande vier belangrijke maatschappelijke thema’s: digitalisering, internationalisering, circulair en duurzaam ondernemen, innovatie.

Wilt u weten of uw groeitraject in aanmerking komt? Benieuwd naar voorbeelden? Bekijk dan de informatie per thema op de website van VLAIO.

Voorwaarden

De subsidie wordt toegekend voor het verwerven of inkopen van de strategische kennis die nodig is om het groeitraject te kunnen realiseren. Het verwerven van die kennis kan op twee manieren:

  • door zich te laten adviseren door een externe dienstverlener. Dienstverleners waarmee wordt samengewerkt, hoeven daarvoor niet erkend of geregistreerd te zijn.
  • door het aanwerven van een werknemer die het juiste profiel heeft om kennis te verankeren in een onderneming (voltijds of deeltijds).

Om in aanmerking te komen voor subsidie bedraagt het projectbedrag minstens 20.000 euro (excl. btw). Een kmo kan per groeitraject maximaal één subsidie-aanvraag toegekend krijgen.

Procedure

De kmo-groeisubsidie wordt toegekend via zogenaamde ‘oproepen’.

In 2025 worden opnieuw drie oproepen voorzien, telkens voor de vier thema’s: internationalisering, digitalisering, duurzaam & circulair ondernemen en innovatie:

  • Oproep 1: donderdag 20 maart tot en met dinsdag 22 april
  • Oproep 2: dinsdag 1 juli tot en met maandag 1 september
  • Oproep 3: donderdag 20 november tot en met maandag 15 december

Staat er een oproep open in de oproepenkalender, dan kunt u de volgende stappen volgen om een aanvraag in te dienen.

  1. U vult de online subsidieaanvraag in. Bij de aanvraag zal gevraagd worden om een projectbeschrijving op te laden. De wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming heeft rechtstreeks toegang, maar kan ook aan derden de nodige rechten toekennen om een aanvraag in te dienen.
  2. Na de indiening wordt uw subsidieaanvraag beoordeeld op ontvankelijkheid en volledigheid op basis van een aantal beoordelingscriteria. Als uw dossier extra toelichting behoeft, nodigt de projectadviseur u uit om het groeitraject mondeling toe te lichten.
  3. De administrateur-generaal van het Agentschap Innoveren & Ondernemen neemt een beslissing over de aanvraag op basis van het advies van de dossierbehandelaars. U wordt op de hoogte gebracht van de beslissing via e-mail.
  4. De uitbetaling moet aangevraagd worden via kmo-groeisubsidie@vlaio.be samen met de benodigde bewijsstukken. Naargelang het type steun (advies of aanwerving of beide), worden er andere bewijsstukken opgevraagd en zal de uitbetaling ook anders verlopen.

Belangrijk

De gesubsidieerde prestaties (dus de aanwerving of de adviesprestaties) mogen pas starten op de eerste dag van de maand volgend op de subsidieaanvraag. Bijvoorbeeld: als de indiening van de subsidieaanvraag gebeurt op 11 april, kunnen de adviesprestaties/de arbeidsovereenkomst ten vroegste starten op 1 mei. De subsidie kan dus nooit retroactief worden toegekend.

Bedrag

Bedrag

Zowel voor de aanwerving van een werknemer als voor het inwinnen van advies van een externe dienstverlener kan de kmo tot 25.000 euro steun krijgen (in totaal dus maximaal 50.000 euro). Er wordt een steunpercentage van 50% gehanteerd.

externe versterking = consultancyinterne versterking = aanwerving
steunpercentage 50%, maximaal steunplafond van 25.000 eurosteunpercentage 50%, maximaal steunplafond van 25.000 euro