Een hart voor senioren: Benjamin Debruyne en Toby Tolpe
Elke editie van NUS vragen we medewerkers van de Stad om even in de schijnwerpers te stappen. Deze keer geven we het woord aan Benjamin Debruyne (33), medewerker bij de Dienst Toerisme en Toby Tolpe (29), ergotherapeut in woonzorgcentrum De Zathe. Benjamin is al 12 jaar aan de slag bij de Stad en gehuwd met Fien Hellebuyck. Samen hebben ze een zoon Boaz en een dochter Lea. Toby startte in 2020 als ergotherapeut. Hij stapte deze zomer in het huwelijksbootje met zijn vriendin Karen. Wat deze mannen gemeen hebben? Een hart dat sneller slaat voor onze Nieuwpoortse senioren.
Wat houdt uw job juist in?
BENJAMIN: Mijn job is eigenlijk heel afwisselend. Ik ben actief aan de toeristische infobalie waar ik de bezoekers help om Nieuwpoort te ontdekken. Daarnaast werk ik mee aan een aantal van de grote evenementen zoals het Jeanne Panne-verhaal, het Reuze Feest en Follow the ... Feniks. Daarnaast ben ik bezig met administratie en sta ik mijn toerismecollega’s bij. 10 / NUS plek. Een ontmoetingsplaats voor senioren waar we deze doelgroep zo effectief mogelijk kunnen helpen en informeren, zou ook een stap in de goede richting zijn. De grootste uitdaging die wij hebben als Stad is immers de strijd tegen eenzaamheid bij senioren.
TOBY: De seniorenwerking draagt bij aan het welzijn en de sociale integratie van ouderen. Door het organiseren van activiteiten, ondersteuning en dienstverlening voor senioren, blijft deze groeiende bevolkingsgroep actief en betrokken in de gemeenschap. Niet alleen is seniorenwerking noodzakelijk in de bredere gemeenschap, maar het speelt ook een cruciale rol binnen ons woonzorgcentrum. Het is net zo belangrijk om activiteiten en ondersteuning aan te bieden die bewoners actief en betrokken houden.
Waarop moet u letten bij het opzetten van een seniorenactiviteit?
BENJAMIN: De meeste senioren hebben helaas geen groot pensioen. Het is dan ook erg belangrijk dat we ervoor zorgen dat activiteiten betaalbaar en laagdrempelig zijn. Tot slot ben ik ook de secretaris van de seniorenraad en organiseer ik activiteiten op maat van senioren, met ondersteuning van de seniorenraad.
TOBY: Ik ben verantwoordelijk voor het begeleiden van bewoners met en zonder dementie in hun dagelijkse activiteiten. Mijn doel is om hun levenskwaliteit zo hoog mogelijk te houden door hen te helpen bij het behouden van hun zelfredzaamheid en hen te ondersteunen in hun dagelijkse routine. Daarnaast ben ik als referentiepersoon dementie een aanspreekpunt voor collega’s, bewoners en hun families. Ook het organiseren van trainingen en vormingen over dementie voor het team behoort tot mijn taken.
Jullie hebben al een mooie carrière bij Stad Nieuwpoort. Hoe zijn jullie hier terechtgekomen?
BENJAMIN: Ik ben ooit gestart bij JFK Computersystems in Veurne. Een IT-bedrijf waar ik instond voor het klantenonthaal en de verkoop. In 2012 stond er een vacature open bij de Dienst Toerisme. Ik solliciteerde en werd aangenomen.
TOBY: Tijdens mijn opleiding ergotherapie had ik de kans om mijn eerste stageweek in woonzorgcentrum De Zathe te lopen. Dit heeft dan ook mijn interesse gewekt om in de ouderenzorg verder te gaan. Toen één van de stagementoren me opbelde dat er een vacature was voor een ergotherapeut, sprong ik een gat in de lucht. Van een leuke, onverwachte wending gesproken.
Welke studies heb je gevolgd om deze job uit te voeren?
BENJAMIN: Ik studeerde af in de richting Toerisme in het secundair onderwijs. Dit was een nieuwe opleiding die toen werd ingericht door het KA Veurne, nu gekend als het GO! Atheneum Veurne. Mijn interesse voor toerisme was er dus al erg vroeg. TOBY: Ik volgde een bacheloropleiding aan Hogeschool VIVES Brugge. Daarnaast heb ik me tijdens mijn eerste jaar in het werkveld verder gespecialiseerd in dementie.
Jullie komen beiden erg veel in contact met senioren. Hoe belangrijk is seniorenwerking voor onze Stad?
BENJAMIN: Voor een kustgemeente zoals Nieuwpoort zijn de senioren de grootste doelgroep, vandaar dat seniorenwerking ook zo belangrijk is. Op dit moment is er in Nieuwpoort geen seniorenloket, zoals in de meeste steden of gemeenten. Ik hoop dat dit er in de toekomst toch komt. Voor senioren is het belangrijk dat alle info gebundeld wordt op één plek. Een ontmoetingsplaats voor senioren waar we deze doelgroep zo effectief mogelijk kunnen helpen en informeren, zou ook een stap in de goede richting zijn. De grootste uitdaging die wij hebben als Stad is immers de strijd tegen eenzaamheid bij senioren.
TOBY: De seniorenwerking draagt bij aan het welzijn en de sociale integratie van ouderen. Door het organiseren van activiteiten, ondersteuning en dienstverlening voor senioren, blijft deze groeiende bevolkingsgroep actief en betrokken in de gemeenschap. Niet alleen is seniorenwerking noodzakelijk in de bredere gemeenschap, maar het speelt ook een cruciale rol binnen ons woonzorgcentrum. Het is net zo belangrijk om activiteiten en ondersteuning aan te bieden die bewoners actief en betrokken houden.
Waarop moet je letten bij het opzetten van een seniorenactiviteit?
BENJAMIN: De meeste senioren hebben helaas geen groot pensioen. Het is dan ook erg belangrijk dat we ervoor zorgen dat activiteiten betaalbaar en laagdrempelig zijn. Tot slot ben ik ook de secretaris van de seniorenraad en organiseer ik activiteiten op maat van senioren, met ondersteuning van de seniorenraad.
TOBY: Ik vind dat we de bewoner als dirigent moeten zien. Het is belangrijk dat zij, in de mate van het mogelijke, de regie in handen hebben over hun leven, en zelf keuzes maken.
Verschilt een activiteit in De Zathe van een activiteit voor senioren in het algemeen?
BENJAMIN: Ja, absoluut. In een woonzorgcentrum is er meer mogelijkheid om nauwer samen te werken met de bewoners. Deze activiteiten worden vooral georganiseerd door de medewerkers van De Zathe zelf. Zij weten goed wat de bewoners aanspreekt en wat niet. Bij een seniorenactiviteit kies je een bepaald thema en naarmate je een activiteit organiseert, zie je of er veel interesse is of niet. Zo waren onze seniorendansnamiddagen een schot in de roos.
TOBY: Klopt, de activiteiten in woonzorgcentrum De Zathe zijn echt op maat van de bewoners. We proberen een combinatie van zowel individuele als groepsactiviteiten te voorzien. Zo is er voor iedereen wat wils. Daarnaast brengen we de buitenwereld naar hier en omgekeerd.
Welke activiteit ligt jullie het nauwst aan het hart?
BENJAMIN: Dit vind ik persoonlijk een moeilijke keuze. Er zijn heel veel activiteiten die ik heel belangrijk vind. Als ik er dan toch eentje moet uitkiezen, dan is het de seniorenbeurs. Ik hoop dat heel wat mensen zich aansluiten bij een lokale vereniging of goed geïnformeerd worden over bepaalde aspecten rond gezondheid. Soms gaat de digitalisering te snel en het is belangrijk dat we deze doelgroep niet vergeten. Op dat gegevens pikt de seniorenbeurs ook in.
TOBY: Muziek is een activiteit die goed in de smaak valt en ook een positieve invloed heeft op mensen met dementie. Het kan herinneringen oproepen, emoties losmaken en zorgt vaak voor een gevoel van rust en verbondenheid. Zelfs bewoners die minder verbaal zijn, reageren vaak sterk op muziek door mee te neuriën, te bewegen of zelfs te glimlachen. We organiseren regelmatig muzieknamiddagen, waarbij we niet alleen luisteren naar oude en herkenbare liedjes, maar ook samen zingen of eenvoudige instrumenten bespelen. Muziek creëert een warme en veilige omgeving waarin ze zich even kunnen verliezen in een wereld die vertrouwd aanvoelt. Dit geeft me veel voldoening.
Krijgen jullie veel waardering van de senioren?
BENJAMIN: Jazeker, ik vind het erg mooi om samen te werken met senioren. Je krijgt ook een andere kijk op het leven en leert genieten van de kleine dingen. Naar mijn mening kunnen we eigenlijk nog veel leren van deze mensen.
TOBY: Zeker en vast. Familieleden komen ons vaak bedanken voor de zorg waarmee we hun familielid omringen. We worden soms letterlijk in de bloemetjes gezet of verwend met een doos pralines. Ook uiten onze bewoners hun waardering voor alles wat we voor hen doen. Dit kan heel simpel met een lieve glimlach of een klein handgebaar.
Wat vind je het mooiste aspect aan je job?
BENJAMIN: De dankbaarheid van de mensen en dat we nieuwe vriendschappen zien ontpoppen tussen senioren. Dan weet je dat de moeite geloond heeft.
TOBY: Je maakt een positieve impact op het dagelijks leven van bewoners. Het is bijzonder waardevol om te zien hoe kleine aanpassingen of activiteiten kunnen bijdragen aan het welzijn en de levenskwaliteit van mensen. Door persoonsgerichte zorg en creatieve oplossingen te bieden, help ik hen om hun autonomie zo lang mogelijk te behouden. Daarnaast geeft het mij veel voldoening om niet alleen de bewoners te ondersteunen, maar ook hun families en collega's te begeleiden in het omgaan met dementie.
Gebeuren er soms onvoorziene zaken in jouw job? Hoe ga je hiermee om?
BENJAMIN: Als je evenementen organiseert dan kom je soms voor onvoorziene situaties te staan. In het begin was ik wat nerveus als er iets spaak liep, maar ondertussen kan ik al wat beter relativeren. Gewoon het hoofd koel houden en probleemoplossend denken in plaats van je zorgen te maken.
TOBY: Elke dag is echt anders, omdat bewoners met dementie vaak onvoorspelbaar kunnen reageren door veranderingen in hun stemming, gedrag of gezondheid. Dit vereist f lexibiliteit en snel schakelen om adequaat in te spelen op hun behoeften. Om hiermee om te gaan, blijf ik kalm en gebruik ik mijn ervaring om situaties te de-escaleren, bijvoorbeeld door afleiding of het aanpassen van de omgeving.
Welk moment in je carrière zul je nooit meer vergeten?
BENJAMIN: De eerste keer dat ik mee het Jeanne Panne-event mocht organiseren. Er viel een enorme last van mijn schouders toen we het einde naderden. Toen was ik toch wel emotioneel.
TOBY: Bewoners bij ons krijgen een plaats op de afdeling, het wordt hun nieuwe thuis. Er ontstaat een band tussen ons, een zorgrelatie. Dit zorgt ervoor dat onze bewoners ons ook persoonlijk leren kennen en dat kleine dingen zorgen voor mooie momenten die je bijblijven.
Op welke projecten blik je met plezier terug?
BENJAMIN: Eigenlijk allemaal. Maar als ik er dan toch een paar mag uitkiezen dan is het Follow the ... Feniks en het Jeanne Panne-event.
TOBY: Jaarlijkse organiseren we de Week van de Dementie. Dit is altijd een goede gelegenheid om bewoners, familie en zorgverleners samen te brengen in betekenisvolle activiteiten. Dit jaar konden we opnieuw uitpakken met een heel uitgebreid programma. Van dit soort activiteiten krijg ik echt energie.
Wat zou je graag nog bereiken in je job?
BENJAMIN: Ik zou graag een seniorenloket oprichten, en eventueel ook een ontmoetingscentrum voor deze doelgroep. Een team aansturen lijkt me ook een leuke uitdaging.
TOBY: Ik zou het fijn vinden moesten we samen als team nóg meer kunnen streven naar de meest kwaliteitsvolle zorg voor onze bewoners. Met zijn allen, ongeacht discipline of functie, onze bewoners iedere dag een gelukje kunnen schenken, hoe klein ook.
Op welke plek in Nieuwpoort kom jij graag tot rust na een drukke werkdag?
BENJAMIN: Er zijn zoveel mooie plekken in Nieuwpoort. Maar na een drukke werkdag kom ik toch graag tot rust bij mijn gezin. TOBY: Na het werk rij ik vaak met mijn fiets langs De Koolhofput, dit op zich is al super rustgevend. Als het echt een hectische dag was, dan stop ik er even om wat uit te blazen