Duynenhuis

Locatie: Oostendestraat 13-15

Het Duynenhuis fungeerde als refugehuis van de Koksijdse Duinenabdij. In de middeleeuwen was het immers gebruikelijk dat invloedrijke abdijen in diverse steden in hun omgeving vluchthuizen lieten bouwen. Werden de kloosterlingen tijdens woelige periodes in hun abdijen op het platteland bedreigd, dan konden ze altijd wel in een stedelijk 'buitenverblijf' binnen een veilige stadsversterking terecht.

Tijdens het Beleg van Oostende (1601-1604) verbleef het aartshertogelijk paar Albrecht en Isabella in Nieuwpoort. Zij kozen het Duynenhuis in de Oostendestraat als residentie. Volgens de overlevering droeg Isabella gedurende deze periode steeds hetzelfde witte bloesje, wat haar de bijnaam 'Isabella grauw' opleverde. Als verwijzing naar deze opmerkelijke dame kreeg het Duynenhuis de alternatieve benaming 'Het paleis van Isabella'.

Na de complete vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog herrees het Duynenhuis op dezelfde locatie in de Oostendestraat. Enkel het linker dakvenster verwijst nog naar het vooroorlogse uitzicht van dit historisch pand. Typisch zijn het rondboogvormig venster en de barokke krulgevel in natuursteen.

De rest van de gevel vertoont de kenmerken van de neo-Vlaamse renaissancestijl uit de tijd van de wederopbouw in het begin van de jaren twintig. De raam- en overige gevelnissen hebben een korfboogvormig profiel. De lelie- of hartvormige muurankers en de fijne houten roedeverdeling van de ramen zijn speels en decoratief.

Deze schermgevel roept ongetwijfeld herinneringen op aan een belangrijke episode uit de middeleeuwse geschiedenis van de kustregio, namelijk de Koksijdse duinheren, de Spaanse aartshertogen en de Reformatie.