Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een wespachtige die in hoog tempo Europa aan het koloniseren is, ook België. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.
Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.
Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!
Foto: @vespawatch
Hoe herkent u een nest van de Aziatische hoornaar?
Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming. Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter en groter. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.
In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.
Wat moet u doen als u een Aziatische hoornaar of nest ziet?
- Heeft u een individu van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be.
Via de button ‘Meld een nest’, wordt u naar een invulformulier geleid, waar gevraagd wordt naar een aantal gegevens over het nest (ligging, grootte, hoogte, …). Via een kaart (google maps) kunt u het bekende ‘gele mannetje’ pinnen op de exacte locatie van het nest. Het systeem maakt daar onmiddellijk X/Y coördinaten van. Er wordt ook gevraagd naar een foto van de nestbewoner zélf (het nest met zekerheid identificeren als van Aziatische hoornaar kan enkel met een foto van zijn bewoner). Tot slot bezorgt u ook uw gegevens als melder.Wat gebeurt er op dat moment? Uw melding wordt gevalideerd. Dat kan enkele dagen duren. Als het effectief om een nest van Aziatische hoornaar gaat, dan bevelen we automatisch de verdelging van dat nest door een erkend verdelger. Die gaat aan de slag op basis van de gegevens die achtergelaten werden via uw melding.
Opgepast! De verwerkingscyclus neemt wat tijd! Tussen melding en bestrijding kan vlot twee weken en meer gaan! Voor vele nesten hoeft dat geen probleem te zijn. De Aziatische hoornaar is immers op zich een niet agressieve soort richting mensen (tenzij zijn nest verstoord wordt!).
Ervaart u echter een nest als een acuut gevaar, dan staat het u vrij om zélf en op eigen kosten de verdelging te organiseren via de brandweer (indien deze de service levert) of een erkend verdelger.Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vindt u op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar.
Laat evenwel niet na om het nest te melden (nuttig ifv de statistieken rond de soort!). Geef in het ‘opmerkingenveld’ echter aan ‘verdelgd op eigen initiatief’. Zo vermijden we nodeloze verplaatsingen van onze verdelger. - Heeft u in uw omgeving een nest hangen, neem dan ook een foto en plaats die eveneens op www.vespawatch.be
- De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.
Meldingen van nesten van Aziatische hoornaar op vespawatch.be tussen 10 november en het start van het voorjaar (exacte datum volgt nog) zullen niet langer doorgegeven worden aan een verdelger.
Tijdens deze periode is dit niet meer zinvol omdat de nieuwe koninginnen op dat moment in belangrijke mate reeds uitgevlogen zijn. Om die reden worden nesten in deze fase van het jaar altijd steeds meer inactief.
Milieudienst (enkel op afspraak)
Marktplein 7
nu gesloten opent morgen om 09 u.
8620 Nieuwpoort- Tel. 058 22 44 51
- milieu@nieuwpoort.be
- http://www.nieuwpoort.be