Woonzorgcentrum De Zathe

Het wzc De Zathe opende in 2013 zijn deuren. Momenteel  verblijven er 96 bewoners. 120 personeelsleden zetten zich in om de senioren met de beste zorgen te omringen. Ine Decorte werkt er als animator en Angel Durie is één van de gemotiveerde jobstudenten die tijdens de vakanties en de weekends een handje toesteekt.

Waarom hebben jullie gekozen voor een zorgopleiding?

Ine: Na mijn opleiding Opvoeder A2 vond ik niet meteen de gepaste  vacature. Toen besloot ik om te solliciteren bij het woonzorgcentrum De Zathe voor de functie als animator. De doelgroep ouderen was voor mij een heel nieuw gegeven maar ik werd goed  opgevangen door mijn collega’s.  Ondertussen werk ik al 10 jaar als animator.

Angel: Ik heb gekozen voor de opleiding zorgkundige omdat mijn moeder,  Dominique Joseph, als verpleegkundige in De Zathe werkt.  Toen ik zes jaar oud was, kwam ik haar geregeld bezoeken en kwam ik in contact met haar collega’s. Ik wist toen al dat ik graag in de zorgsector zou willen werken. Momenteel ben ik bezig aan mijn verpleegkundige opleiding.

Hoe ziet jullie takenpakket eruit?

Ine: Mijn dag start om 8 u. Dan help ik onze bewoners tijdens het ontbijt. Nadien ondersteun ik hen om zoveel mogelijk taken zelfstandig uit te voeren. Uiteraard bied ik hulp waar nodig. Na het ontbijt zorgen we voor een zinvolle dag besteding voor onze  bewoners. Dit omvat groepsactiviteiten zoals een zangnamiddag, soep maken, breien, kaarten, de krant voorlezen. Daarnaast organiseren we individuele activiteiten op maat van de bewoner. Dit vraagt een goede voorbereiding en planning.

Angel: Ik help onder meer in de ochtendzorg  en steek ook een handje toe tijdens de maaltijdbegeleiding. Ik ben ook actief bezig met de avondzorg van onze bewoners (specifieke taken voor het slapengaan). Tijdens het weekend werk ik in de voormiddag. Zo heb ik voldoende tijd om te studeren en voor mijn vrijetijdsbesteding bij de Chirojongens.

Welke activiteiten organiseren jullie voor de mensen?

Ine: Onze bewoners nemen deel aan de meest uiteenlopende activiteiten. Dit gaat van optredens, garnaalpellen, zangnamiddag, quiz, woord spelletjes, kookactiviteiten tot de oeroude klassieker lotto. De ene bewoner vindt het fijn om een gezonde wandeling met een vrijwilliger te maken.  Anderen genieten dan weer van de gezellige drukte tijdens een optreden. Deze zomer gaan we iedere dinsdag- en donderdagnamiddag wandelen.  Per afdeling is ook een barbecue met optreden gepland. Verder kijken we uit naar ons vernieuwde zomerfeest op 14 augustus, de Week van de Dementie en kermisactiviteiten in september, de senioren weken in november. We sluiten het jaar af met het eindejaarsfeest in de Vismijn.

Het uitoefenen van dit beroep is niet evident.Hoe gaan jullie hier mee om?

Ine: Los van de fysieke inspanningen worden we wel eens mentaal op de proef gesteld. Werken met mensen is een hele mooie en dankbare job maar is niet altijd even eenvoudig. De uitdaging ligt in het zien van meer dan alleen het ziektebeeld. Elke bewoner heeft immers een eigen persoonlijkheid, levensgeschiedenis en eigenheid. Ook bouw je een vertrouwensband op. Wanneer een bewoner sterft, is dit voor ons toch altijd een beetje afscheid nemen

Wat vinden jullie het mooiste aan dit beroep?

Ine: Dat je met een grote portie menselijkheid, een kwinkslag, een klein gebaar en wat humor net dat ietsje meer probeert te bieden. Deze kleine, vriendelijke gebaren verrichten soms wonderen en kunnen de twinkeling in de ogen van een bewoner terugbrengen. Erin slagen om die fonkeling terug te vinden, dat vind ik het mooiste onderdeel van mijn job. 

Angel: Het mooiste aan dit beroep is dat je veel respect krijgt van de zorgvragers en hun familieleden. Wat ik leuk vind aan mijn job in De Zathe is dat ik er heel wat ervaring opdoe. Ik vergroot mijn vakkennis terwijl ik in het werkveld sta.

Krijgen jullie veel waardering vanwege de bewoners en hun familie?

Ine en Angel: Zeker en vast. Familieleden komen ons vaak bedanken voor de zorg waarmee we hun familielid om ringen. We worden soms letterlijk in de  bloemetjes gezet of verwend met een doos pralines. Ook uiten onze bewoners hun waardering voor alles wat we voor hen doen. Dit kan heel simpel met een lieve glimlach of een klein handgebaar.

Angel, jij bent een van de gemotiveerde jobstudenten die tijdens de vakanties en in het weekend helpt in De Zathe. Wat is je motivatie om dit te doen?

Angel: Ik werk gewoon heel graag in de zorgsector en ben tevreden dat ik kan bijdragen aan de kwalitatieve zorgverlening die elke bewoner verdient. Het woonzorgcentrum De Zathe geeft mij ook de kans om bij te leren want ik mag verpleegkundige handelingen bijwonen. Dat apprecieer ik oprecht! En als kers op de taart kan ik er nog een centje mee verdienen.

Wat is de sterkte van jullie team?

Ine: Binnen ons woonzorgcentrum hebben we heel wat verschillende werkdisciplines. Ieder personeelslid is van belang in het streven naar kwaliteitsvolle zorg voor onze bewoners. Ook onze vrijwilligers mogen we niet vergeten. Alle aparte schakels zijn even belangrijk en vormen samen een sterke ketting. Persoonlijk ben ik heel dankbaar voor de spontane hulp die ik van collega’s krijg. Dit maakt het werken in team nog zoveel aangenamer.

Zijn jullie op zoek naar nieuwe collega’s?

Ine en Angel: Zeker! Wij zijn steeds op zoek naar gemotiveerde collega’s die ons een handje kunnen helpen. Wij streven ernaar om onze bewoners zo goed mogelijk te door. Doordat de behoeften van veel bejaarden steeds groter worden, zijn extra handen zeer welkom en nodig. Wil je deel uitmaken van onze enthousiaste ploeg?  Solliciteren kan via jobs.nieuwpoort.be.